קקאו חם – מפנק וחוטא או משקה בריאות על?

04.01.2018 | מירב קרמין

סיון לי סרבר

 

רוב האנשים שקוראים את המילה "קקאו" חושבים מיד על "שוקו" והאסוציאציה הראשונה שעולה להם לראש היא המשקה הטעים אבל גם החוטא, זה שנמכר ברוב המסעדות בעולם: הרבה אבקת קקאו, לפעמים מוסיפים גם סוכר או קוביות שוקולד, מוזגים חלב חם ונהנים. יש גם כאלה שיגדילו לעשות ויוסיפו קצפת או שאר תוספות. אך למרות שהמשקה הזה יכול להיות טעים מאוד, אנו משתדלים לא להפריז בו מכיוון שאנו יודעים כמה הוא לא בריא.

 

ובכן, מסתבר שלקקאו פשוט יצא שם רע, והאמת היא שפולי הקקאו הם סופר בריאים וניתן להכין מהם משקאות טעימים ומצוינים שמותר ואף מומלץ להפריז ולשתות אותם בכל בוקר ללא רגשות אשם!

המילה "שוקולד" גורמת לבלוטות הטעם שלנו לעבוד שעות נוספות והטעות שלנו היא שאנחנו מיד משייכים אותו לקבוצת המאכלים הלא בריאים שנרצה להתחמק מהם. אך העובדה היא שהשוקולד האמיתי והמקורי מורכב מרכיב אחד בלבד – הקקאו.

הקקאו עשיר בערכים תזונתיים, יש לו סגולות רפואיות והוא בעל חשיבות היסטורית עד כדי כך שמלכים ומדענים כינו אותו "מעיין הנעורים" ו"מזון האלים" הוא מפוצץ באנטיאוקסידנטים שמעכבים תהליכי הזדקנות, הוא למעשה המזון שמדורג בראש טבלת ריכוז האנטיאוקסידנטים (ORAC).

כהיפוך גמור למה שרובנו מכירים, מחקרים קושרים אותו למזון הטוב ביותר כמקור לאנרגיה ולהפחתה במשקל!
קקאו מתאים מאוד למתאמנים בעיקר בזכות העובדה שהוא עשיר בברזל ומגנזיום שתומכים מאוד בזרימת דם, הרחבת כלי דם ותנועה טובה יותר של השרירים.

 

אם כך, למה בעצם מוכרים לנו את השוקולד המעובד, הרחוק כל כך מפולי הקקאו הטבעיים? האמת היא שפולי הקקאו מרירים מעט ויש להמתיק אותם ואף מומלץ גם להוסיף להם טעמים נוספים שיטיבו עמם (מתכון בהמשך!). אך במקום לעשות זאת, החלו למכור לנו "שוקו" ו"שוקולד" עמוסים מאוד בסוכר ורחוקים מאוד מהקקאו הטבעי והבריא. כמובן שזה זמין יותר וזול יותר ולכן גם נוח יותר לבעלי העסקים להתעסק עם השוקו המעובד. תוספות הסוכר והחלב שואבות מינרלים מהגוף, מעלות את רמות הסוכר בדם וממכרות מאוד, תהליכי עיבוד ועוד תוספות מיותרות מורידות עוד מערכו התזונתי של הקקאו.

 

מה כל כך טוב בקקאו?

כיום יודעים ברוב המסורות והתרבויות שהקקאו תומך בעיקר במערכת הלב וכלי הדם. פולי הקקאו הם אחד ממזונות העל החזקים ביותר בטבע. יש בו תכולת מינרלים, מגוון רחב של תכונות וריכוז נוגדי חמצון גדולים יותר מבכל מזון אחר. תכונות אלו נהרסות בבישול, זיקוק ועיבוד, ולכן השוקולד התעשייתי לא נהנה מכל ההטבות הללו.

באבקת קקאו יש 16.8% חלבון, 23.7% שומן (רוויה ושאינה מעלה כולסטרול), 18.5% פחמימות ו-30% סיבים תזונתיים המשפרים את פעילות המעיים ואת תפקודה הפיזי של מערכת העיכול. הם גם מסייעים במניעת עצירות, מפחיתים סיכון ללחץ דם גבוה וסיכון למחלות לב.

בנוסף בפולי הקקאו נוכל למצוא נוגדי חמצון, פוליפנולים, פלבנואידים, ויטמיני A, B1, B2, B3, C, E, חומצה פנטותנית, מגנזיום, אשלגן, אבץ, ברזל, כרום, מנגן, נחושת, פנילתלמינים, טריפטופן, קפאין ותאוברומין.

הקקאו משפיע על המוח בכמה תחומים. ראשית, הוא גורם לנו אושר. זרעי הקקאו מכילים אנאנדמיד, מה שגורם לנו לתחושת אופוריה. בנוסף, הקקאו מספק לגוף חומרים המסייעים לגוף לייצר את ההורמונים סרוטונין ודופמין. ההורמון סרוטונין בעל תפקיד חשוב בכל מה שקשור לתחושות ורגשות טובים, תיאבון, שיכוך כאבים, הנאה מינית והנאה בכלל. ההורמון דופמין אחראי על ריכוז, למידה, זיכרון ותנועה ובעל תפקיד במערכת החיזוק במוח שיוצרת תחושה של עונג כתגובה לגירויים מסוימים.

 

רפואה ומחקרים על השוקולד

  • "אכילה קבועה של מוצרים מהצומח המכילים כמויות גבוהות של נוגדי החמצון – הפלאבונולים, מפחיתה את הסיכון למחלות לב ואירועי מוח" (מתוך נייר עמדה המסכם את הספרות המקצועית העדכנית על הקשר בין תזונה למחלות קרדיווסקולריות).
  • "על פי מחקרים, צריכת שוקולד מפחיתה את הסיכון ללקות במחלות קרדיווסקולריות". הפלאבונולים הנמצאים בקקאו עשויים להפחית את הסיכון לחלות במחלות לב וכלי דם (מתוך מטה אנליזה של שבעה מחקרים תצפיתיים שכללו 114,000 משתתפים ובו נמצא קשר הפוך בין צריכת שוקולד לבין מחלות קרדיווסקולריות).
  • "צריכת שוקולד מורידה לחץ דם". נמצא כי צריכת קקאו או שוקולד הפחיתה לחץ דם אצל אנשים בסיכון או עם יתר לחץ דם קיים. בנוסף, נמצא שיפור בתנגודת לאינסולין ובתפקוד האנדותל (מתוך מטה אנליזה של 13 מחקרי התערבות קצרי טווח שבדקו את הקשר בין שוקולד ליתר לחץ דם).
  • "שוקולד מריר ובפרט בעל אחוז מוצקי קקאו גבוה יותר, עשיר יותר בנוגדי חמצון ומכיל פחות סוכר ועל כן עדיף באופן כללי על פני שוקולד חלב ומוצרי קקאו ממותקים" (המלצות הוועדה שכוללת את האיגוד הקרדיולוגי בישראל ועמותת התזונאים והדיאטנים בישראל).
  • "צריכת שוקולד משפרת תפקודים קוגנטיביים במוח" (על פי מחקרים רבים, ביניהם של יאן מקדונלאד, אתר בית ספר הארוורד לתזונה ועוד).
  • "צריכת שוקולד מורידה סיכון ללקות בסרטן המעי" (על פי מחקר של אוניברסיטת ג'ורג'טאון).
  • "צריכת שוקולד מריר עשיר בקקאו במהלך ההריון עשויה לעזור בשיפור של תפקוד השליה וצמצום הסיכוי לרעלת הריון" (על פי מחקר שנעשה באוניברסיטת לאוול בקנדה).
  • "אכילת 30 גרם של שוקולד ביום במהלך ההריון עשויה להועיל לצמיחת העובר והתפתחותו (על פי מגזין medical news today שפרסם מסקנה של מחקר חדש שהוצג בשנת 2016 בכנס הריון של החברה לרפואת האם והעובר באטלנטה).
  • "צריכת שוקולד במהלך ההריון מסייעת להורדת הסיכון להתפתחות רעלת הריון" (מתוך מחקר מדעי חדש שנערך במשך ארבע שנים במרכז לאפידמיולוגיה של אוניברסיטת ייל).

 

אם כן, לאחר שהבנו את תועלות הקקאו לגופנו, לא משנה אם אנו חולי סכרת, בעלי מחלות לב וכלי דם, נשים בהריון או סתם אנשים בריאים הדואגים לעצמנו, ולאחר שהבנו את ההבדלים בין הקקאו הטבעי לבין השוקולד המעובד הנמכר ברוב החנויות והמסעדות, קרוב לוודאי שהשתכנענו והחלטנו להתחיל לצרוך יותר קקאו טבעי ופחות שוקולד תעשייתי!

 


איך עושים את זה?

להלן מתכון מצוין לכוס שוקו בריא אותו ניתן לשתות בכל בוקר או לתת לילדים בלי רגשות אשם. הם ייהנו מהטעמים הנפלאים וגופם ייהנה מהערכים התזונתיים שיש לקקאו לתרום לנו.
המשקה מתאים מאוד גם למתאמנים לפני או אחרי אימון, ברזל ומגנזיום לתנועת חמצן טובה בדם לאיברים ולשרירים, ריכוז נוגדי חמצון מופלא.
עבור מתאמנים שגם רוצים לרדת במשקל מומלץ להחליף את חלב השומשום בחלב סויה או שיבולת שועל ובכך להקטין משמעותית את הערך הקלורי.

 

 

המרכיבים

כפית אבקת קקאו רואו גדושה
חצי כפית קינמון
כפית עיסת שקדים (לדוגמא "שקדיה")
חצי כוס מים חמים
כוס חלב שומשום

(או שקדים או אגוזי לוז)
לגימת חלב סויה וניל
מייפל לפי הטעם

 

 

קלוריות חלבון ברזל סידן אשלגן מגנזיום
אבקת קקאו –
כף שטוחה 7ג'
15 1.3 1 9 106 35
קינמון
(חצי כפית 1.5 ג')
3.5 0.5 0.17 15 6 0.1
מייפל
(כפית 6 ג')
15 4 12 0.85
עיסת שקדים (כפית 8ג') 46 1.8 0.3 17 22
חלב שומשום (180 מ"ל ) 200 8 5 340 165 120

 

 

בכוס קקאו כזאת יש

קלוריות 280 ק'
חלבון 12 ג'
ברזל 6 מ"ג
סידן 385 מ"ג
אשלגן 289 מ"ג
מגנזיום 178 מ"ג

 

2 כוסות קקאו כאלה מספקות את כמות הברזל והסידן המומלצות עבור ילדים ומבוגרים!

*נשים בגיל הפוריות זקוקות ליותר
* חלב השומשום לפי יחס של כוס שומשום מלא על ארבע כוסות מים ברמת סמיכות מלאה (במידה ומדולל יותר או שנותרים הרבה שיירים (פאלפ) הערך התזונתי יורד בהתאם

 

*שוקולד בריא? יש דבר כזה!
ארינה פרלינים טבעונים – פרלינים שהמילוי בהם מבוסס על אחוז כמעט מוחלט של עיסת שקדים טבעית

תן לנו לתכנן את האימון המתאים לך ביותר

קבע אימון